Wie is Shantie?

Shantie Singh (1982) is een verhalenverteller in veel vormen: zij is schrijfster, presentatrice/dagvoorzitter, programmamaker, theatermaker, vrouwenrechtenactivist en creatief bestuurskundige, oftewel ‘glambtenaar’ bij de gemeente Rotterdam. Ook is zij een storytelling fashionista. 

Zij houdt ervan om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken en heeft een zwak voor de ‘underdog en stille heldinnen’. Omdat zij vaak de mooiste en meest krachtige verhalen met zich meedragen. Dit komt terug in haar boeken, theater, vlogs, events, posts, maar ook in haar werk bij de overheid waar zij zich bezig houdt met vrouwenrechten, de aanpak van huiselijk geweld en het stoppen van geweld tegen vrouwen. Shantie is hiernaast vlogger met een eigen YouTube Kanaal (Shantie Singh Official). Thema's zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan vaak centraal in haar werk. Het is haar passie om eraan bij te dragen de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Haar afkomst is gelaagd en verbonden met drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Hierover schreef zij haar debuutroman Vervoering (Nominatie Inktaap 2016). Daarna volgde de roman De kier. Hier is een theatrale lezing van gemaakt door Het Nationaal Theater. In beide boeken komt haar drijfveer voor het zichtbaar maken van verborgen verhalen terug. Zij schreef als lid van feministisch schrijfcollectief Fixdit mee aan het manifest Optimistische Woede en schreef verhalen en essays voor de bundel De Komeet en Dat wij zongen. Haar stukken zijn gepubliceerd in oa de Volkskrant, Trouw, De Gids, Tirade, Vers Beton, Algemeen Dagblad en Het Parool. 

Als auteur draagt zij graag voor en heeft dan ook op vele podia en festivals gestaan.
Als presentatrice en dagvoorzitter heeft zij veel events gepresenteerd, bijvoorbeeld events van Writers Unlimited, Kenniscentrum Radar, KCR, Stichting Granate en diverse maatschappelijke, literaire en overheidsinstellingen.  Als programmamaker maakte zij literaire programma’s oa voor Writers Unlimited/Winternachten over het thema 150 jaar afschaffing slavernij. Verder heeft zij als interviewer diverse auteurs geïnterviewd voor het literaire programma Guiding Voices. 
Zij is oprichter en artistiek directeur van stichting Talk-Theater XL - een combinatie van theater en talkshow om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken., wat op dit moment wordt doorontwikkeld. Meer informatie hierover volgt snel. 

Ze draagt graag bij aan een wereld met meer gelijkwaardigheid en gelijke kansen. Dat geldt ook voor de wereld van de literatuur. Daarom heeft Shantie zich in 2020 aangesloten bij het Schrijverscollectief Fixdit. Lees meer hierover in het manifest Optimistische Woede.  
Verder is ze oprichter van de Dolle Kavita Stories. Dolle Kavita’s zijn de Dolle Mina’s van deze tijd, maar helaas zijn deze verhalen nog te vaak onzichtbaar. Daar probeert deze beweging verandering in te brengen. 


Shantie is geboren in Almelo, haar ouders komen uit Suriname en haar voorouders uit India. Sinds 2006 woont zij in Rotterdam, de stad met voldoende ruimte voor al haar identiteiten die niet in een hokje te stoppen zijn.

‘De vrijheid die ik heb, die wil ik voor alle vrouwen’

Missie en Visie

Ik wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd. In ieder geval hun prachtige, heftige, schrijnende, maar altijd waardevolle verhalen laten horen. Deze website moet een platform zijn voor vrouwen die sterk zijn, of misschien juist kracht zoeken. Maar ook voor diegenen die op zoek zijn naar het verhaal van hun multiculturele verleden. Door te schrijven en te spreken over deze thema's probeer ik vrouwen te inspireren en wellicht te motiveren om de krachtigste versie van henzelf te zijn.

Door gesproken of geschreven (of soms zelf geprint woord op een T-shirt), wil ik de kracht van taal gebruiken. Taal is namelijk het ultieme middel om op zoek te gaan naar de waarheid, schoonheid, betekenis. Door taal kan je mensen anders naar dingen laten kijken, maar ook geluiden laten horen die normaal verdwijnen in het tumult van alle dag. Dát is wat ik probeer te bereiken. Met gesproken, geschreven en soms zelfs op een T-shirt gedrukt woord.

Shanties loopbaan

Ik ben geboren in Almelo, groeide op in Alphen aan den Rijn en studeerde en werk in Rotterdam. Mijn ouders zijn geboren en getogen in Suriname en migreerden toen zij net tiener af waren naar Nederland. Mijn voorouders komen uit India. Deze familiegeschiedenis, wat is uitgespreid over drie continenten, heeft ervoor gezorgd dat ik me een kosmopolitische wereldburger voel. Deze geschiedenis is ook de grootste inspiratiebron voor mijn eerste roman. Het is een mix van geschiedenis, werkelijkheid, maar bovenal het product van mijn verbeelding.

In 2006 rondde ik mijn studie Bestuurskunde (Beleid en Politiek & European en Global Governance) af aan de Erasmus Universiteit en in 2013 werd ik geselecteerd voor een Summer School in New York bij de Verenigde Naties – Alliance of Civilizations.

In het najaar van 2014 is mijn debuutroman Vervoering verschenen bij uitgeverij De Geus onder mijn schrijfnaam Shantie Singh. In april 2015 is Vervoering ook gepresenteerd in Suriname. Dit boek is opgenomen in de boekenreeks van Oxfam Novib en genomineerd voor De Inktaap 2016. In 2010 debuteerde ik met een kort verhaal in literair tijdschrift Armada. Sinds 2008 zijn mijn opiniestukken en verhalen over de multiculturele samenleving, emancipatie en vele andere onderwerpen die mij raken, verschenen in o.a. Trouw, Volkskrant, Contrast, Joop, Wereldjournalisten en OHM Magazine.

 Regelmatig sta ik op het podium met een spoken column of voordracht. Ook ben ik voor verschillende gelegenheden gevraagd als host. In 2015 ben ik opgenomen in de Kleurrijke Top 100, een lijst van invloedrijke en kleurrijke Nederlanders als antwoord op de huidige top lijsten.

Als ‘creatieve’ bestuurskundige werk ik als coördinerend beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam. In mijn werk speelt het verbeteren van vrouwenrechten een belangrijke rol en zet ik me samen met een geweldig team ervoor in dat zoveel mogelijk Rotterdammers kunnen leven met keuzevrijheid, gelijkwaardigheid, zelfbeschikking en een veilig thuis. Voor de aanpak van huiselijk geweld, seksueel geweld en schadelijke traditionele praktijken heb ik gesproken met vele krachtige ‘overlevers’. Ook in dit werk geloof ik in de kracht van het verhaal.

Eerder heb ik als adviseur publieke innovatie verschillende (Europese) projecten vormgegeven en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en de overheid opgezet.

(C) Shantie Schrijft